GFI Software

Welcome to the GFI Software community forum! For support please open a ticket from https://support.gfi.com.

Home » GFI User Forums » Kerio Connect » SMTP won't start - port 25 already in use - Stock KC VM appliance (After update of KC virtual machine SMTP fails to run)
SMTP won't start - port 25 already in use - Stock KC VM appliance [message #139002] Wed, 28 March 2018 02:05 Go to next message
oregonbob is currently offline  oregonbob
Messages: 11
Registered: January 2009
I just D/L the latest Kerio Connect Virtual appliance, installation and restore data went OK.

Version: 9.2.5 patch 3 (3336)
Operating system:
Debian GNU/Linux 8.9 (Kerio VA), x86_64

The SMTP service won't run, shows error:

[27/Mar/2018 15:13:58] KSocket.cpp: Bind to port 25 failed: (98) Address already in use
[27/Mar/2018 15:13:58] ProtocolServiceDerives.cpp: Cannot start service SMTP on port 25, unable to bind service to all addresses
[27/Mar/2018 15:13:58] ProtocolService.cpp: Service SMTP failed to start
[27/Mar/2018 15:15:20] KSocket.cpp: Bind to port 25 failed: (98) Address already in use
[27/Mar/2018 15:15:20] ProtocolServiceDerives.cpp: Cannot start service SMTP on port 25, unable to bind service to all addresses
[27/Mar/2018 15:15:20] ProtocolService.cpp: Service SMTP failed to start

This is a stock VM just as Kerio offers, so I don't know why another program would be on port 25.

Update: netstat shows exim4 package is listening on port 25. It appears kerio accidentally included the exim4 package in their virtual appliance. How should I either configure or remove exim4 to get Kerio Connect working?

[Updated on: Wed, 28 March 2018 03:15]

Report message to a moderator

Re: SMTP won't start - port 25 already in use - Stock KC VM appliance [message #139004 is a reply to message #139002] Wed, 28 March 2018 03:26 Go to previous messageGo to next message
j.a.duke is currently offline  j.a.duke
Messages: 239
Registered: October 2006
Welcome to the GFI era....

Just a quick search for "how to uninstall exim on debian":

https://www.linuxquestions.org/questions/debian-26/remove-ex im4-completely-651312/

http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=64475

Just a couple of hits out of many.

Cheers,
Jon
SOLVED: SMTP won't start - port 25 already in use - Stock KC VM appliance [message #139005 is a reply to message #139002] Wed, 28 March 2018 03:32 Go to previous messageGo to next message
oregonbob is currently offline  oregonbob
Messages: 11
Registered: January 2009
I figured this out. I simply removed the exim4 package that is on the stock appliance. I guess Kerio don't test their appliances so I had to spend hours figuring out what went wrong.

This command fixed it:

sudo apt-get remove exim4-base

Then Kerio started working!

Kerio: Please remove that pesky exim4 mail package from your virtual appliance.

[Updated on: Wed, 28 March 2018 03:35]

Report message to a moderator

Re: SOLVED: SMTP won't start - port 25 already in use - Stock KC VM appliance [message #139035 is a reply to message #139005] Wed, 28 March 2018 21:21 Go to previous messageGo to next message
wag357 is currently offline  wag357
Messages: 53
Registered: August 2004
No Message Body

[Updated on: Wed, 28 March 2018 21:26]

Report message to a moderator

Re: SOLVED: SMTP won't start - port 25 already in use - Stock KC VM appliance [message #139037 is a reply to message #139035] Wed, 28 March 2018 21:32 Go to previous messageGo to next message
oregonbob is currently offline  oregonbob
Messages: 11
Registered: January 2009
Kerio is so screwed up. I just got an email from wag357 that says:
"I'm showing 9.2.6 available for download. Is it really 9.2.5 p3?"

I clicked "Reply" and got a "Kerio System Error" page. So I clicked link to inform webmaster and it was a dead link.

Then I tried to click "View thread" and it just took me to the Forum front page, not this thread. Things are looking real amateurish.

I D/L the VM on 3/26/18 and there was no 9.2.6 available. So if it says that it is something new.

[Updated on: Wed, 28 March 2018 21:36]

Report message to a moderator

Re: SOLVED: SMTP won't start - port 25 already in use - Stock KC VM appliance [message #139422 is a reply to message #139037] Tue, 17 April 2018 23:03 Go to previous message
phil68 is currently offline  phil68
Messages: 22
Registered: January 2013
Installed latest VM with 9.2.6 - still needed to uninstall exim, this is just ridiculous...
Previous Topic: Kerio Setup Assistant not working in High Sierra (10.13)
Next Topic: EWS Support
Goto Forum:
  


Current Time: Tue May 30 14:25:38 CEST 2023

Total time taken to generate the page: 0.05241 seconds